Se 1½ time lang Foredrag på Dansk, på YouTube nuklik påNyeste forskning som kategorisk afviser det universelle incest tabu: Engelsk Introduktion (4 min.), resten på dansk. Engelsk tekst til højre for videobilledet på YouTube findes 3 links: til ægyptologens forlag, hvor bogen kan købes, til bogens indholdsfortegnelse og til de første 24 sider af bogen som alle kan læse fritklik her
For at afspille hele det 1½ time lang foredrag / diskussion automatisk
(i stedet for manuelt én efter én) gå til følgende YouTube side og klik på "Play All" i højre side - for automatisk afspilning gå først til den pågældende YouTube side ved atklikke her
New Research Rejects Universal Incest Taboo: Eng. Intro, Eng. Text Right of Screen; Dansk Foredrag
klik her

 

Weekendavisen og Politiken er bange for kritik af kannibalisme

Kannibalisme i "Hulens osse"
Af Troels Peter Schmidt

Både den skarpsindige indstilling til emnet og hele artiklen "Hulens osse" på forsiden af Kultursektionen i Weekensavisen d. 10. - 17. maj 2001 er afgjort fascinerende læsning. 

Men ét sted i den iøvrigt berettigede kritiske gennemgang og omtale af den aktuelle udstilling på Nationalmuseet "På sporet af mennesket. (Dawn of the Human Spirit)" nødvendiggør at der fremføres en kritisk kommentar.

I artiklen "Hulens osse" får læseren desværre en gentagelse af den sejlivede myte om kannibaler. Men hvad nu hvis kannibaler slet ikke fandtes i antropologisk forstand?

Min pointe er at artiklens kritiske indstilling til udstillingen godt kan undvære videreformidlingen af myten om kannibalisme, ihvertfald med henvisning til Ny Guinea (dvs. i relativ nyere tid), hvor kannibalisme stik mod de flestes overbevisning aldrig har eksisteret. 

Jeg citerer gerne fra et videnskabeligt værk desangående:
 
"Overbevisningen om at nogle primitive folkeslag vanemæssigt spiser hinanden som ernæring, fører til en psykologisk pirring i en sådan grad at denne myte er blevet fortalt og genfortalt gennem århundreder og indtil fornylig er blevet troet på af selv de mest estimerede videnskabsfolk, på trods af at ingen antropolog eller etnograf nogen sinde har set de påståede kannibalistiske handlinger.

  De fleste fortællinger om kannibalisme kan føres tilbage til fjendebilleder som folk har skabt for at dæmonisere deres fjender, lige som beskyldninger for hekseri osv. Disse beskyldninger er ofte blevet brugt til at retfærdiggøre  krig, slaveri og kolonialisme." (Side 148-149 i Cultural Selection, af ph.D. Agner Fog, Kluwer Academic Publishers, 1999.) Kannibalisme som myte  underbygges yderlige i William Arens´ The Man-Eating Myth: Anthropology and Anthropophagy. Oxford University Press, 1978.

Interesserede kan evt. læse mere på http://www.agner.org"

Avisen nægtede at tykke dette kritiske debatindlæg, 
Troels Peter Schmidt, forfatter

Apropos: Dagbladet Politiken & kannibalisme

Læs gerne papir-udgaven af Fra Incest til Mediehetz,  som kan lånes gratis på Det Kgl. Bibliotek eller lige her:

For første gang læs Nu i flot Super PDF Format
Fra Incest til Medie-hetz  
- af forfatter Troels Peter Schmidt uddannet antipædagog ved Ballerup Fritidspædagog Seminarium - klik her

Hjem

Bekæmp censur!  - Resist Censorship!: